Мат Кътс


Мат Кътс: Използвайте rel=“canonical“ ако имате няколко страници с едно и също съдържание
google-matt-cutts-duplicate-content

В последното си видео, Мат Кътс съветва всички уеб издатели на статии, които публикуват почти едни и същи или изцяло дублиращи се текстове на различни URL адреси да използват тага rel=“canonical“. По този начин Google ще се улесни значително в преценката си на кой URL адрес трябва да се придаде тежест, а и по този начин ще се избегне канибализацията, което пък от своя страна ще намали проблемите в сайта Ви.

Мат Кътс също така наскоро сподели, че дублираното съдържание не е толкова страшно и то не би навредило на сайта, ако не се използва изцяло за спамърски цели.

Мат също така сподели, че 25% от съдържанието на целия Интернет е дублирано!

 

slide1 slide2 slide3 slide4


Мат Кътс ни съветва да престанем с гост блогванетоВ последната си публикация, Мат Кътс ни съветва ако смятаме да използваме гост блогването само с цел взимане на линк да спрем, защото това вече не е тенденция през 2014.

Всъщност, аз още преди една година направих своето предсказание, че гост блогването ще се превърне в спам. Е, оказа се, че бях прав.

Един от големите SEO специалисти ни разказа в своето интервю, че гост блогването са новата SEO тенденция у нас. А докога това ще бъде тенденция у нас предстои да разберем.

Моето лично мнение по въпроса с гост блогването е, че ако нещо се прави в полза на потребителя, то ще бъде и в полза на Google. Наистина, много хора злоупотребяват с понятието гост блогване, като понижават качеството и обема на текстовете, които подават в блоговете – донори. Текстовете стават непотребни за хората, следователно и Google девалвира линковете от статията, която сте написали. Как го правят си остава тайна, но не е тайна, че алгоритъма им е най-добър от всички търсачки на света. Имат си начини и го правят добре.

Като последни и заключителни думи мога да кажа, че ако правите нещата качествено и за потребителя, не е нужно да слушате или вярвате на Мат.
Ако статията Ви е била полезна – абонирате се да получавате последните ъпдейти от блога (без спам).

 


На кои линкове трябва да сложим rel=“nofollow“ според Matt Cutts

 


В последно време шефа на отдела за борбата с уебспама – Matt Cutts направи няколко видеа в които той говори в кои случаи трябва да използваме атрибут rel=“nofollow“ на връзките в сайта ни.
"Целта е не да направите вашите връзки да изглеждат натурално, целта е връзките ви да са наистина натурални" - Matt Cutts

„Целта е не да направите вашите връзки да изглеждат натурално, целта е връзките ви да са наистина натурални“ – Matt Cutts
За вътрешни връзки никога не използвайте rel=“nofollow“

Matt Cutts съветва никога да не линквате ваши вътрешни страници с атрибут rel=“nofollow“. Накратко, причината, която изтъква Matt е, че някои уебмастъри използват атрибута nofollow за скулпване на PageRank. По този начин те „вливат“ PageRank само на определени страници от даден сайт, а на други не. За Google това се смята за манипулация и Matt съветва да не го правите.

Задължително слагайте rel=“nofollow“ на ВСИЧКИ рекламни материали

Google съветват да направим всички линкове с атрибут rel=“nofollow“ на всички материали по сайта ни, които са платени и са с цел реклама.

Rel=“nofollow“ на рекламни статии

Има два вида статии в Интернет: натурални и рекламни.

Натуралните статии са тези, които се пишат от нормалните блогъри. Това са хората, които пишат за всичко в блоговете си. Пишат за живота, за емоциите, понякога пишат хейт, понякога пишат похвали и т.н. Такива са по-голямата част от блоговете. Те не са създадени да публикуват рекламни статии. В тях всяка статия и всеки линк са непринудени. В тях рядко ще видите линк с точната ключова дума. Google харесва подобен тип блогове, защото именно по тях си изграждат мнение какво говорят нормалните хора за даден сайт.

Платените статии не са нещо лошо. Рекламата не е мръсна дума – виждаме я навсякъде – по телевизията, по радиата, по вестници, списания, билборди, брошури и т.н. Google нямат нищо против рекламата в Интернет, стига тя да не афектира върху техните резултати. Според Google не е правилно една фирма, която е отделила бюджет за реклама да се появи и в топ резултатите от търсене. Пак според Google, когато една фирма си прави реклама в Интернет, било то под различни форми, не значи, че тази фирма е най-добрия резултат за потребителите. Затова те съветват всяка една статия, която е написана с рекламна цел да съдържа rel=“nofollow“ в линковете и автора на статията задължително да упомене, че статията е платена или рекламна.
Rel=“nofollow“ на банери

Банерите са също реклама в Интернет и Google съветват линкът на банера да бъде с rel=“nofollow“. Google нямат нищо напротив рекламата в Интернет. Ако даден сайт е сложил банер към друг сайт, Google са ОК, стига това да не афектира върху техните резултати. Затова Matt съветва да слагате rel=“nofollow“ на всички рекламни банери.
Rel=“nofollow“ на уиджети, баджове, броячи и инфографики

Обикновенните блогъри не осъзнават, че слагайки брояч на сайта си (например tyxo), те поставят връзки към самия сайт на брояча и най-често тази връзка е dofollow. Същото се отнася и за уиджети, например бутони за споделяне в социалните мрежи, какъвто е бутона на svejo.net.

Matt Cutts съветва да слагаме линкове с атрибут rel=“nofollow“ към уиджети, броячи, баджове и инфографики.

В момента има 9  гости и няма потребители и в сайта

Виртуален Офис София

SFbBox by

Контакти

office@bg-trust.com

гр. София, жк. Младост-3,

бул. Александър Малинов 51 ,

Бизнес център "КРИТ"