ЗИД на ЗУТ е почти готов

Преди седмица МРРБ прати обратно към КАБ закона за изменение и допълнение на ЗУТ за съгласуване. Промените са доста, повечето от които чисто.. как да ги нарека.. юридически корекции на текста, за да се избегне възможност за “тълкувания”. Но има и доста изменения, които имат пряко отношение към бъдещата проектантска работа. Именно на някои от тях ще обърна внимание днес. То вече се разгоря и дискусия по отношение някои странности в закона под първата зутовска статия, но би било добре последните новости да се синтезират на едно.
Започвам с нещо позитивно - архивите за всички изменения на пупове, рупове, издадени разрешения за строеж. Ще бъдат публични. Тоест всеки, който иска да се увери в законността на 12-етажния хотел пред прозореца му, може да го направи. Чл. 4, ал. 5.
Още нещо добро - за строителство в земеделски имоти без промяна на предназначението вече ще може да се строи не с виза от главния архитект, а по реда, определен със закона за опазване на земеделските земи (или закона за горите). Това е чл. 12, ал. 4.
Член 24. ал. 2 пък гласи, че кота било спрямо кота корниз се намаля на 3 метра (от досегашните 4,5). Това автоматично бърка в джоба на инвеститорите. Ако до момента да речем с кота корниз 10 метра могат да вдигнат 6 етажа с триста зора, сега посмъртно повече от 5 - не. Но пък ще изчезнат лека полека огромните мансарди, които те навеждат на сравнението “човек, нахлупил шапката до кръста”.


И сега - любимият на всички - чл. 25. Според алинея 3, пред вътрешните линии на застрояване не се допускат еркери, балкони и лоджии. Какво, аджеба, означава това? Означава ли, че ще трябва оттук насетне да се занимаваме само с паралелепипеди? Съвсем не, стига инвеститорът да не е твърде алчен и да не държи да наблъска парцела до пръсване. Достатъчно е да се дръпне сградата 1 метър навътре и сме готови. Но мен лично повече ме притеснява алинея 4. Тя казва, че всичко, което излиза извън равнината под ъгъл 45 градуса е позволено, стига да е кула, корниз, купол, изобщо - всякакъв “архитектурен елемент”. Което - всички знаем - е флексибилно понятие. До момента имаше едни 50 см над същата тази равнина за същите тези елементи, но в новия закон не виждам ограничение в каквито и да било мерни единици.

Следват чл. 27 (3) и чл. 35 (3), които сами по себе си не са кой знае какво, но нека първо да ви кажа какво гласят и сами ще разберете какво имам предвид. Член 27 не е променян - той е за ъглвите парцели - няма ограничение за Кинт-а при сключено застрояване. 35-ти член, пък, е за сградите за обществено обслужване в големите и много големите градове. Нямат ограничение във височина. Хайде сега си представете ъглов парцел в центъра, сключено застрояване. Няма Кинт, няма плътност, няма кота корниз.

Да не изпуснем още нещо важно - чл. 32 (1) Разстоянието между жилищните сгради на основното застрояване през улицата е по-голямо или равно на височината на сградата, разположена откъм по-благоприятната посока за ослънчаване. Досега h през улица означаваше най-общо казано колкото имаш до отсрещната сграда, толкова може да е висока твоята. А сега - представете си следната картинка: от двете страни на една улица изток-запад има по един имот. В имота от южната страна има едноетажна къща. А имотът от северната е празен. Понеже благоприятната страна на ослънчаване е южната, а там се намира къща, следователно h през улица може да е 5 метра, може и 3. А отсреща няма проблеми да изникне и 50-метров блок.

За следващото може би сте чули - маха се възможността да се сменя предназначението на гаражи и подземни паркинги на каквито и да било капанчета, кафенца, принт центърчета и прочее полезни заведения.

И последно, за да не става твърде дълго (иначе има още бая мат’рял) - недоразумението с балконите. В чл. 147 се уточнява за какво НЕ се изисква представяне и съгласуване на инвестиционни проекти за издаване на разрешение за строеж. Алинея 12 е премахната, а именно - остъкляването на балконите. Тази точка е една от силно дискутираните тук в блога, но се изпуска един основен елемент: за балконите, освен в чл. 147, става дума и на още едно място - 151 (9) гласи, че все пак не се изисква разрешение за строеж за остъкляването им. Аз, честно казано се обърках. Един път се изисква представяне на инвестиционен проект за разрешение на строеж, втори път, пък, това разрешение изобщо не е необходимо. На всичкото отгоре, въпросната алинея 12 в чл. 147 е заменена с нова, която позволява изграждането на фотоволтаични системи до 100 КW. Тази подробност също беше коментирана, но аз само искам да добавя - соларни панели 100 KW означава около 1000 кадратни метра. Сами си давате сметка за какво става дума, нали? Представихте ли си фермите за слънчева енергия, разделени на по сто, на по сто киловата и така - колкото си щеш.

Определено има доста неща, които все още куцат. Хубавото е, че законът още не е гласуван. Все още недоразуменията биха могли да бъдат сведени до “по-приемлив” минимум.


Автор: арх. Виктор Чолаков

В момента има 11  гости и няма потребители и в сайта

Виртуален Офис София

SFbBox by

Контакти

office@bg-trust.com

гр. София, жк. Младост-3,

бул. Александър Малинов 51 ,

Бизнес център "КРИТ"