Комисия по естетиката

Ето предложението ни по темата за изменение на закона за устройство на териториите. Комисия по естетиката. Заглавието достатъчно красноречиво подсказва с какво ще се занимава тя. Накратко - това ще е спасението от лошата архитектура.

Нова ли е идеята:
Не, естествено, че не измисляме топлата вода. Доколкото знам, навремето е имало такава комисия по естетиката, която, обаче, с какво точно се е занимавала - не ми е много ясно. Поразрових се да видя дали ще намеря някакви следи от нея, но не можах да открия нищо. Е, така или иначе - не става въпрос за връщане на същата комисия с функциите й (каквито и да са били те), а за създаване на нова група с нови отговорности.


Какво ще прави комисията:

През комисията по естетика реално ще трябва да минава всеки един проект от обществено значение, преди да бъде одобрен и преди да бъде дадено поредното безумно разрешение за строителство на типичната “РЗП-сграда”. И под обществено значение нямам предвид само големи търговски и обществени центрове, а всички сгради, до които имат достъп минувачи, временни посетители, гости и изобщо - един вид - всичко, различно от частна еднофамилна къща. По този начин ще се избегне строителство на откровено грозни, но все пак съобразени със ЗУТ, сгради.

И още нещо. В момента, ако се появи проект с уникална архитектура, някаква много забележителна сграда или комплекс, които, обаче, не отговарят на закона, хората, които имат право да ги узаконят, са или главния архитект на града (общината), или министъра на регионалното. В момента те стоят над закона, както вече споменах. Е - въпросната комисия ще им изземе тази способност. Сами разбирате защо - много по-трудно е да се подкупи група от хора, отколкото един човек.

Как да стане така, че машината да работи:

Първо и най-важно - комисията да е съставена от знаещи и отговорни хора. Според мен една група от десет души и един председател, която само с това се занимава, може да разглежда по няколко обекта на ден и да ги гласува. Да одобрява или връща, като се обосновава за това. Така сред колегията ще има естествен подбор. Можещите архитекти ще проектират, а тези, които са слаби в проектирането, ще се занимават с административна дейност. Независимо колко връзки имат и колко инвеститори биха им възложили обекти за без пари и без конкурс. Само стойте и гледайте колко бързо ще изчезнат предложенията за  просташки блокчета с пембено по фасадата.

А проекти много. На въпроса дали тази комисия в един момент няма да се претовари и работата й да стане неефективна, не можах да си отговоря. Просто защото не помня цифрата на строителните разрешения през 2007-ма, когато все още строителният бум беше във вихъра си. Вярно - сега всичко е доста спокойно, но скоро строителният бизнес ще се задвижи отново със сравнително прилична скорост. Затова има резервен вариант. В случай, че една група се окаже недостатъчна, би могло да се сформират няколко по-малки (например от по 5 души) за всяка община. Тук е мястото да отбележа, че това не би било подходящо към момента, тъй като общините са адски много в столицата (21 ли бяха…) Даже преди няколко години имаше такава подигравка по наш адрес от близкия изток: “Кметът на двайсет и един милионно Токио поздравява двайсетте и един кмета на милионна София!”. Съвсем не е смешно, обаче. И ако до някого от вас е достигнала предизборната програма на арх. Попов, ще се сети, че освен да затвори Кремиковци, имаше доста разумното предложение София да стане само на 6 общини. 6 общини - 6 комисии по естетиката. По-добре държавата да плаща на 30 души заплати, отколкото инвеститорите периодично да плащат заплати на приблизително пак толкова народ.

Съществува и следният проблем: един човек (или в случая - екип от няколко души), ако се задържи достатъчно дълго на някаква позиция, се окопава, създава си връзки, заинтересованите лица лека-полека се свързват с него и корупцията си проправя път отново. Пак ще си задаваме въпроси от сорта “Тази сграда как ли е минала през ситото на комисията…” Ето защо, членовете, както и председателят, трябва да бъдат периодично подновявани. Да речем веднъж на две години.

Давам си сметка, че това е голяма промяна и може би известно време всичко ще е с краката нагоре..  Също така, не ми е много ясно как всичко това може да се случи и дали изобщо може да се случи, понеже, сигурен съм, ще има твърде много противници, чиито залък ще бъде отнет.  Но ми е интересно да чуя какво ви е отношението, както и отношението на междуведомствената работна група по въпроса.

Резюмирано - Комисия по естетиката:

    1 председател - архитект. Гласът му да се брои за два гласа.
    10 члена на комисията: 7 архитекта, 1 инженер, 1 художник (скулптор),  1 представител на неправителствена организация (не-архитект). Гласовете им се броят за по един.
    След гласуване се пише обосновка за върнатите проекти. За преминалите проекти може да се приложи правилото за мълчаливото съгласие (както някои вече предложиха в коментарите под миналата статия за ЗУТ) .
    Смяна на състава: на 2 години.
    Получаване на пост в комисията - чрез конкурс или по документи, а не чрез назначаване от управляващите в момента.

В момента има 11  гости и няма потребители и в сайта

Виртуален Офис София

SFbBox by

Контакти

office@bg-trust.com

гр. София, жк. Младост-3,

бул. Александър Малинов 51 ,

Бизнес център "КРИТ"