Аферата Белене

"Тайна" афера "Белене"


Министърът на енергетиката, икономиката и туризма Делян Добрев, официално заяви в интервю пред „Неделя 150" по БНР, че освен уволнението на Марин Ангелов, подписал писмото до кмета на Свищов, в което настоява да се започне строителство на високоволтова линия за допълнителни мощности, които ще се изградят на територията на АЕЦ “Белене“, ще последват и други уволнения. Тъй като Правителството е категорично в решението си, да не се продължава изграждането на втора АЕЦ в България.
За писмото стана известно от сините депутати Иван Иванов и Мартин Добрев, които обявиха, че БСП и ГЕРБ строят тайно втора АЕЦ, а с тъй наречения референдум публично разиграват цирк. Мартин Добрев съобщи: “ГЕРБ се нуждае от този референдум, за да легитимира изграждането с аргумента, че българския народ иска “Белене“, именно поради което и строят“, - също така Мартин Добрев добави, че този случай е един капан и огромна измама, в която се оказа България.
Що се отнася до писмото на управителя на предприятието „Трафоелектроинвест” Марин Ангелов, то беше изпратено на 8 октомври до Станислав Благоев, което е абсолютното доказателство за тайно изграждане на нова централа в Белене, съобщиха представителите на ДСБ и СДС в парламента. Според тях, тайното строителство е действие зад гърба на правителството, като енергийният министър и премиерът Борисов сътрудничили в тази насока със социалистите.  Те смятат, че БСП и ГЕРБ заедно организирали този ядрен проект. Възмутен Делян Добрев сподели в интервюто: “Недопустимо е да се работи зад гърба на правителството, а това писмо е абсолютен саботаж срещу него. До понеделник, случаят и действащите лица в него, ще бъдат проучени, след което ще си понесат съответното наказание“. От думите на Добрев стана ясно, че има няколко лица, работили в тази посока - някой който е съставил писмото, което съответно е било разгледано от началник отдел и управителя на предприятието. В момента тече разследване, а Добрев заяви, че искрено се надява директорите на БЕХ и НЕК да не са запознати с писмото, което всъщност по думите им, така и се оказа. Управляващите на БЕХ и НЕК, както и членовете на политическия кабинет от Министерството, категорично заявиха, че не знаят за писмото и че е станало “без тяхно знание“, но Делян Добрев е категоричен че, те също ще бъдат уволнени, след като приключи разследването и се окаже, че са били съпричастни към този своеобразен саботаж срещу правителството.
Делян Добрев благодари Синята коалиция за подадения сигнал, според която, писмото е във връзка с изграждане на далекопровод от 400 киловолта, тъй като именно това е необходимо за изграждане на една АЕЦ. Също така десните твърдят, че искът за прокарване на далекопровод от 400 киловолта, не може да се обясни с евентуално изграждане на газова централа на територията на Белене.  По този повод, Делян Добрев добави: “Не мисля, че в България е останал човек, който да не е разбрал за спирането на проекта за изграждане на АЕЦ Белене. Недопустимо е да се пишат подобни писма!“ Да припомним, че предприятие „Трафоелектроинвест”, чийто управител до вчера беше Марин Ангелов е дъщерно на НЕК. Относно случая, премиерът  Бойко Борисов е категоричен: “Трябва да бъдем безкомпромисни спрямо всеки един участник от тази завера“.

В момента има 35  гости и няма потребители и в сайта

Виртуален Офис София

SFbBox by

Контакти

office@bg-trust.com

гр. София, жк. Младост-3,

бул. Александър Малинов 51 ,

Бизнес център "КРИТ"